Moeiteloos ademen voor musici

 • Leer op een gezonde manier ademhaling toe te passen bij het spelen of zingen

 • Dit is een online cursus, geheel in eigen tijd te volgen

 • Leer om totaal te ademen ipv alleen de ‘buikademhaling’

 • Leer ademsteun toe te passen op een gezonde manier

 • Met oefeningen die helpen bewust te maken en spanningen los te laten

 • Leer over de enorme invloed van de adem op de gezondheid en de toepassing ervan in muziek

Ben je blazer of zanger en wil je:

 • Je ademtechniek beter ontwikkelen zodat je met meer vertrouwen en vrijheid kunt spelen of zingen?

 • Blessures voorkomen en spanningen oplossen?

 • Leren hoe je ademt met je hele lichaam en niet alleen je buik?

 • Meer leerlingen gerichter kunnen helpen door meer kennis en tools?

 • Een mooiere klank?

 • Anatomisch beter begrijpen wat er gebeurt bij ademhaling en ademsteun?

 • Meer weten over de invloed van de adem op de gezondheid inclusief oefeningen voor ontspanning, focus en energie?

 • Gewoon wat meer verdieping in dit onderwerp omdat je het zoveel toepast?

In de online cursus of in individuele lessen leer je hoe je spanningen kunt verminderen of oplossen om zo vrijer te kunnen spelen. Oefeningen uit onder de meer de Feldenkrais bewegingsmethode maken je bewust waardoor je efficiënter kunt bewegen. Bovendien wil je graag blessures voorkomen als je veel speelt of zingt; deze lessen helpen je daarbij.
Ja ik wil deze cursus graag aanschaffen!

De cursus kost €110

Daarbij geldt een geld terug garantie als je binnen een week besluit dat het toch niet iets voor jou is.

Klik hier voor korte rondleiding in de cursus in de online academie

Waarom zou je je ademhaling willen verbeteren?

 • De ademhaling is de basis van het spelen, maar helaas kunnen we deze ook verkeerd inzetten. Er ontstaat dan teveel spanning op het hoofd en de organen

 • De ademhaling is de meest directe en snelle manier op ons beter te laten voelen en onze gezondheid te verbeteren. Bloeddruk, hartslag, massage van de organen door het middenrif; het is allemaal direct te beïnvloeden door je ademhaling. Het is gek dat er nog zo weinig aandacht voor is vanuit de medische hoek, maar gelukkig komt daar nu steeds meer verandering in. Als je veel speelt is het dus extra belangrijk zeker te weten dat je adem goed inzet.

 • De ademhaling heeft daarnaast grote invloed op de mentale gezondheid. Met je ademhaling kun je ook je emoties verwerken en reguleren.

Wie ben ik en wat bied ik aan?

Ik ben professioneel klassiek saxofoniste en ademcoach. Daarnaast heb ik 20 jaar ervaring als docent en workshopleider. Ik heb veel nagedacht over educatie: hoe je als docent kunt overbrengen en inspireren. Daarover, co creatief lesgeven, heb ik een boek geschreven. De combinatie van weten hoe iets over te brengen en zelf podiumartiest en ademcoach zijn, heb ik samengevoegd in een online cursus over de adem. Ik heb de veelomvattende materie samengevat tot een helder overzicht, waarbij het gaat om bewust te worden van wat je doet en vertrouwen te krijgen in jouw vermogen om gezond te ademen.

De cursus is gemaakt in samenwerking met Feldenkrais practitioner, klarinettist en stemacteur Gerard Zuyderhoff. Gerard heeft in de afgelopen 35 jaar vele mensen geholpen met hun adem en met gezond bewegen. De Feldenkrais oefeningen zijn geweldig om je bewust te laten worden van hoe je bewegingen maakt en welke spieren je daarvoor inzet. Zo kun je de bewegingen veel meer ontspannen en efficiënt leren maken.  Dit is aangevuld door de oefeningen die in mijn ontwikkeling en workshops het meest waardevol zijn gebleken.
Floor Wittink

Wat kun je verwachten?

De cursus is geheel online en te volgen via de online leeromgeving. Er zijn geen lessen die op bepaalde tijden live gevolgd hoeven worden, maar je kunt wel elke maand meedoen aan een webinar waarin je je vragen kunt stellen.

De cursus bestaat uit drie modules met in totaal 8 lessen:

 • Hoe ademen we (module 1): kennis van anatomie en leren ademen met de gehele romp

 • De werking van de ademsteun (module 2): steun ontwikkelen zonder druk op hoofd of organen

 • Adem en gezondheid (module 3): kennis van de invloed op emotioneel welbevinden en op fysieke processen met praktische oefeningen.

De modules starten met theorie en vervolgen met oefeningen. De oefeningen zijn deels op video/audio te volgen en deels uitgeschreven. Er zijn in totaal 10 video’s met uitleg en oefeningen (55′) en 5 audio-oefeningen.
Advies is om minimaal een week uit te trekken voor een les en na de cursus dagelijks oefeningen te herhalen. Er gaat niet veel tijd in zitten: ongeveer een half uur voor de theorie per les en gemiddeld een half uur voor het doen van de oefeningen. Vervolgens herhaal je de rest van de week dagelijks één of meerdere oefeningen. Dat kost je 5 tot 30 minuten.
De waarde van de cursus is niet een grote hoeveelheid video’s, maar een helder overzicht en stappenplan.
Het is geheel online dus je kunt het spreiden zoals je wilt. Je kunt dus ook elke dag 5 minuten besteden aan een oefening en een jaar over de cursus doen. Sowieso kun je na de cursus de oefeningen blijven doen, ze zullen je altijd weer verder helpen.
Elke maand heb je toegang tot een webinar om je vragen te stellen. je kunt hierbij leren van elkaar en motivatie opdoen om verder te oefenen.
De derde module gaat niet over het musiceren. Omdat, met name professionele, blazers en zangers zoveel tijd besteden aan de adem, vind ik het van belang dat je ook kennis van de adem in relatie tot gezondheid hebt. De oefeningen kun je bovendien gebruiken om optimaal op het podium te presteren.

 

Online is handig!

De online cursus maakt het mogelijk om op een relatief voordelige manier toch je al deze technieken eigen te maken. Uiteraard kun je dit aanvullen met één of meer individuele lessen.

Prijs

De cursus kost €110.

Daarbij geldt een geld terug garantie als je binnen een week besluit dat het toch niet iets voor jou is.

Ja ik wil deze cursus graag aanschaffen!

Bravo, gefeliciteerd met dit mooie materiaal!!!!
Ik vind dat je fantastisch werk hebt gedaan en ik denk dat het een hele complete ademcursus is. Ik zie niet iets wat nog beter zou kunnen. Voor zangers zou de klankvorming de volgende stap zijn.

Manuela Ochakovsky sopraan en zangpedagoge

Floor Wittink is er in geslaagd om een complete onlinemethode over de ademhaling samen te stellen. De zorgvuldig samengestelde tekst is aangevuld met verhelderende instructiefilmpjes die het thuis praktisch oefenen mogelijk maakt.
Theorie en praktijk zijn in deze cursus dan ook op een plezierige wijze op elkaar afgestemd. Ik ben erg enthousiast over deze cursus!

Henk Menkveld, klarinettist en klarinetdocent

Jaren geleden gaf ik een masterclass Feldenkrais aan studenten van de masteropleiding van het conservatorium van Zwolle. Eén van de studenten was Floor.
Tot mijn verrassing nam Floor twee jaar geleden contact met mij op om over haar plannen voor een cursus online over adem te overleggen.
Zij bleek de moeilijke materie van adem en de toepassing daarvan voor musici op een buitengewoon heldere en toegankelijke manier te hebben verwerkt en verwoord.
Voor mij was het een genoegen om samen met Floor deze cursus te maken.
Ik hoop en heb er vertrouwen in dat velen dankzij de cursus vleugels geven aan hun adem en spel.

Gerard Zuyderhoff

Floor slaagt erin om op een overzichtelijke, grondige wijze het verloop van adem te beschrijven voor elk type mens/musicus of vocalist. De drager is de volgorde, de vriendelijke toon en de compleetheid. De beelden zijn aanvullend en het taalgebruik is prettig en toegankelijk. Wil je wat meer te weten komen dan kom je zeker aan je trekken; de gedegen basis zorgt voor rust en voornamelijk grip. Naast musici zouden vocalisten ook baat kunnen hebben bij deze cursus. Wellicht dat er dan in de zangcoaching een link gelegd mag worden naar het verplaatsen van druk bij bijvoorbeeld dynamiek of wissels in registers. Het feit dat Floor ademcoach is helpt enorm in haar eclectisch vocabulaire. Iedereen met interesse en fascinatie voor de wondere wereld van adem voelt zich gezien, gehoord en kan er actief mee aan de slag. Daarnaast is het een fijne bijkomstigheid dat Floor over een mooie spreekstem (en zangstem) beschikt met een natuurlijk ademverloop, in het kader van practise what you preach. Al met al een dikke aanrader.

Babz Verhoeven | vocal coach voor professionals

In mijn studietijd op het conservatorium had ik het geluk een Feldenkrais-therapeut te ontmoeten die mij hielp bij de bewustwording van houding en adem. Het heeft me veel gebracht voor mijn werk als dwarsfluitdocent aan een muziekschool en later als lichaamsgericht therapeut. De zorgvuldige manier waarop Floor Wittink haar cursus heeft opgebouwd is voor de deelnemer een mogelijkheid om een basisvertrouwen in zichzelf te ontwikkelen, dat altijd weer van pas komt.

Lida van Hellemondt

Meer over Floor

Floor Wittink (1976) begon met het studeren van psychologie aan de VU maar besloot toen toch te switchen naar het conservatorium en behaalde in 2002 haar Masters diploma klassiek saxofoniste. Ze speelde (en speelt) in diverse muziekprojecten mee in kamermuziek, muziektheater en symfonie orkesten en werkte met onder meer het Esquire Saxofoonkwartet, Holland Opera en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast gaf zij saxofoonlessen en workshops aan diverse muziekscholen later haar eigen Saxschool in Utrecht Leidsche Rijn.

Floor schreef een boek over co creatief lesgeven (Hoe je als muzikant een bloeiende lespraktijk opbouwt) en voegde haar blogs samen tot het e-boek Spelen vanuit je hart met tips voor musici. Ook daarover gaf ze workshops; aan amateurmusici en aan muziekdocenten. Haar motivatie was dat muziekonderwijs te weinig aandacht besteedt aan waarom mensen eigenlijk muziek maken.

Muzikant in hart en nieren, en ook weer terugkomend op het filosofische aspect besloot Floor in 2019 de populaire dierenverhalen van Toon Tellegen te combineren met bestaande klassieke muziek. Ze maakte er een eenheid van en vertolkte de muziek op saxofoon en haar ‘oude’ instrument de piano. De verhalen besloot ze zelf te gaan vertellen, al dan niet tegelijkertijd spelend. Met dit vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ treedt ze momenteel op.

Floor-wittink-16

Over de ademhaling voor blazers, zelf immers een blazer, geeft Floor al geruime tijd workshops aan amateurmusici. Inmiddels heeft ze besloten naast haar optredens en workshops ademcoach te worden en deze opleiding rondde ze af in 2021. Ze maakte er een online cursus over die ook voor professionele musici bestemd is; inmiddels wetend hoe groot de invloed is van de ademhaling op de gezondheid.

Deze lastige tijd waarin Corona rondwaart en we extra moeten letten op onze fysieke en mentale gezondheid deed haar besluiten om ook voor niet-musici deze waardevolle informatie aan te bieden.

Floor geeft momenteel workshops aan musici over de ademhaling en over spelen vanuit je hart (hoe breng je je muzikale verhaal over). Dit doet zij voor orkesten en muziekscholen, of in individuele lessen.