Pass it on: muziekeducatie

Muziek maken zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn, net zoals naar muziek luisteren. Het is jammer dat er onzekerheid over bestaat, of dat het nog wel als luxe wordt gezien. Iets extra’s en niet voor iedereen weggelegd. Muziek maken kan bijdragen aan ieders ontwikkeling en iedereen is op zijn unieke manier muzikaal, het is geen vaststaand talent.

Ik hoop met mijn schrijven, workshops en talks bij te dragen aan inspiratie, vertrouwen en meer plezier in musiceren. Juist de nadruk op het hart zorgt voor meer gevoel en plezier. En voor een betere samenwerking met de motoriek.

Ervaring

Ik heb lesgegeven in educatie op het conservatorium in Haarlem en regelmatig masterclasses gegeven op het conservatorium in Zwolle, Arnhem en Utrecht.
Diverse jaren heb ik lesgegeven op verschillende muziekscholen en verenigingen waaronder Muziek- en Dansscholen Amstelveen (tegenwoordig Platform C) en Heiloo en het Utrechts Centrum voor de Kunsten.
In 2015 richtte ik mijn eigen school op: de Saxschool Utrecht Leidsche Rijn. In deze school werken vier saxdocenten met ieder hun eigen specialiteit. Op een persoonlijke, professionele en prettige manier lesgeven heeft onze prioriteit!

Online educatie is niet meer weg te denken in deze tijd en daarom heb ik de online cursussen Moeiteloos ademen voor musici en Jouw ultieme sound voor saxofonisten gemaakt.

Ik heb een boek geschreven over lesgeven; Hoe je als muzikant een bloeiende lespraktijk opbouwt, en het e-boek Spelen vanuit je hart met tips voor musici.

Ik geef workshops aan muziekscholen, orkesten en ook aan ensembles. Werk je toe naar een uitvoering? Of zoek je een leuke inspirerende workshops voor je ensemble? Ik overleg graag over de mogelijkheden!

De workshops die ik momenteel geef aan muziekscholen:

Motivatie

Deze workshop gaat over motivatie en de resultaten uit onderzoeken die daarover bekend zijn. Aan welke verschillende factoren wijt men bijvoorbeeld succes of falen en hoe bepaalt dat de ontwikkeling van een cursist?
Hoe kunnen wij als docent van deze kennis gebruik maken? Hoe spelen onze, vaak onbewuste, verwachtingen een rol? En hoe heeft de manier waarop wij al of niet iets belonen of toetsen een soms ongewenst effect op de intrinsieke motivatie?
Daarnaast gaat de workshop over creatieve werkvormen als middel om je cursisten te motiveren en activeren. En dat geeft je als docent natuurlijk ook energie.

Spelen vanuit je hart (voor leerlingen)

Hoe ontdek je het verhaal in de muziek? Hoe studeer je een stuk in? Hoe kun je je gevoel in de muziek leggen?

Ademhaling

Na deze workshop heb je inzicht in de invloed van de ademhaling op je fysieke en mentale staat, met in het bijzonder het musiceren. Zo heeft de ademhaling een directe invloed op (ont)spanning, houding en motoriek. Ook voor niet-blazer/zangers is deze workshop daarmee waardevol.

De workshop ademhaling is een echte aanrader! De heldere uitleg en informatie die Floor tijdens de bijeenkomst gaf maakten de oefeningen duidelijk en begrijpelijk. Behalve ontspanning en rust kreeg ik er ook energie van.
Tijdens mijn werk let ik nu meer op mijn eigen ademhaling en de spanning in mijn spieren. Het resultaat is dat ik nu minder moe word en iets meer tijd voor mezelf neem. Al met al een fijne ervaring en voor herhaling vatbaar!

Bert Kloknav de workshop adem voor docenten muziek

Boeken en online cursussen

Wij zijn allemaal op ons eigen unieke wijze muzikaal en we kunnen onze muzikaliteit bovendien ontwikkelen. En aangezien we allemaal een hart hebben, kunnen we ook spelen vanuit het hart. Maar soms zit het hoofd in de weg, of weet het lichaam nog niet goed weet hoe de juiste bewegingen te maken. Een juiste manier van oefenen en van begeleiding kunnen je hierbij helpen zodat je steeds vrijer kunt gaan spelen. Tips voor het musiceren zijn te vinden in het e-boek Spelen vanuit je hart. Ook vertel ik hierin over muzikaliteit, creativiteit en luisteren naar muziek.

Omdat docenten zo ontzettend belangrijk zijn voor het musiceerplezier van de amateurmuzikant, heb ik het boek Hoe je als muzikant een bloeiende lespraktijk opbouwt geschreven. Met als achterliggend doel dat wij docenten effectiever en met meer plezier (voor cursist én docent) onze lessen kunnen vormgeven. Klik hier om dit boek te bestellen

In 2020 maakte ik de cursus Jouw ultieme sound: een online cursus die saxofoonspelers helpt om een goede techniek aan te leren en daar bovendien een eigen sound mee te ontwikkelen. Techniek staat altijd in dienst van creativiteit en muziek! Meer over deze cursus vind je op de site van de Saxschool.

Vele jaren heb ik saxofoonles en workshops gegeven. Ook heb ik blogs geschreven over het saxofoonspelen en deze tips heb ik verzameld in het e-boek Blow your mind!

In de online cursus of in individuele lessen leer je hoe je spanningen kunt verminderen of oplossen om zo vrijer te kunnen spelen. Oefeningen uit onder de meer de Feldenkrais bewegingsmethode maken je bewust waardoor je efficiënter kunt bewegen. Bovendien wil je graag blessures voorkomen als je veel speelt of zingt; deze lessen helpen je daarbij. Meer informatie

Welke adem hoort bij angst?

| ademhaling, Tips | No Comments
De ademhaling is bijzonder omdat we zowel bewust als onbewust ademen. Vergelijk dat eens met je bloeddruk of spijsvertering: dat gaat alleen onbewust.Hoe we ademen heeft echter invloed op diezelfde…

Adem en de vicieuze cirkel van stress

| ademhaling, Tips | No Comments
Bij elk nieuw artikel, boek of nieuwe cursus over de adem besef ik hoe groot de invloed is van de ademhaling op onze gezondheid. Bij iedereen zou er basiskennis moeten…

De buikademhaling: toch maar niet?

| ademhaling, Tips | No Comments
Wat is het nadeel van de buikademhaling?

Leren studeren deel 3: Verbind

| Tips | One Comment
In dit blog geef ik je een paar simpele, maar zeer doeltreffende tips om te oefenen. Handig oefenen zorgt ervoor dat je iets leert spelen waarvan je dacht dat je…
Floor Wittink

Zullen we een kopje koffie drinken?

Heb je een idee, project of plan? Ik overleg graag over de mogelijkheden!