Moeiteloos ademen in de praktijk

  • Leer gezond ademen, je energie managen en beter spreken

  • Dit is een online cursus, geheel in eigen tijd te volgen, die je helpt een goede ademtechniek te verkrijgen

  • Je leert over de enorme invloed van de ademhaling op de gezondheid en krijgt handvatten deze te verbeteren

  • Met oefeningen die je op een mindful manier bewust maken, aangevuld met oefeningen die je helpen ontspannen of juist energie op te wekken

Herken je dit:

  • Je vind het soms lastig om te ontspannen

  • Je hoofd zit vol

  • Je merkt dat je hoog ademt maar weet niet goed hoe je daar vanaf kunt komen

  • Je hebt het idee dat je je stem beter kunt gebruiken

  • Je vindt het lastig om je lichaam goed te voelen

  • Je wilt anatomisch beter begrijpen wat er gebeurt bij ademhaling

Waarom je ademhaling verbeteren terwijl het vanzelf gaat?

Ademhalen doen we de hele dag door, maar dat betekent helaas niet dat we het goed doen. We beginnen als baby heel goed, maar dan sluipen verkeerde gewoontes en spanningen erin die voor een verkeerd adempatroon kunnen zorgen. Met fysieke en emotionele spanningen tot gevolg. In deze tijd met stress en Covid maakt het alleen maar nog urgenter om goed te weten hoe je goed ademt. Gelukkig is het mogelijk om je adempatroon te veranderen! Een open blik, enige discipline en begeleiding maken het verschil.

Waarom is werken aan je ademhaling een hele slimme keuze?

De ademhaling is de meest directe en snelle manier op ons beter te laten voelen en onze gezondheid te verbeteren. Het is heel gek dat er nog zo weinig aandacht voor is vanuit de medische hoek, maar gelukkig komt daar nu steeds meer verandering in.

Na een eenvoudige ademoefening van een paar minuten gaat je bloeddruk omlaag, herstelt je hartslag variabiliteit, kun je je beter focussen of juist beter slapen. Meer lange termijn gevolgen zijn een gezonder en weerbaarder lichaam en het oplossen van trauma’s.

Het is eigenlijk heel gek als je iets wilt doen aan je gezondheid en daar niet de ademhaling in meeneemt. Je doet aan mindfulness maar weet niet hoe je je middenrif goed kunt laten werken bij de ademhaling. Je doet aan sport maar weet niet dat teveel ademen of door je mond ademen averechts werkt. Dat is toch een beetje dweilen met de kraan open.

Ja ik wil deze cursus graag aanschaffen!

De cursus kost €110

Daarbij geldt een geld terug garantie als je binnen een week besluit dat het toch niet iets voor jou is.

Wie ben ik en wat bied ik hiervoor aan?

Ik ben professioneel klassiek saxofoniste en ademcoach. Daarnaast heb ik 20 jaar ervaring als docent en workshopleider. Ik heb veel nagedacht over educatie: hoe je als docent kunt overbrengen en inspireren. Daarover, co creatief lesgeven, heb ik een boek geschreven. De combinatie van weten hoe iets over te brengen en zelf podiumartiest en ademcoach zijn, heb ik samengevoegd in een online cursus over de adem. Ik heb de veelomvattende materie samengevat tot een helder overzicht, waarbij het gaat om bewust te worden van wat je doet en vertrouwen te krijgen in jouw vermogen om gezond te ademen.

De cursus is gemaakt in samenwerking met Feldenkrais practitioner, klarinettist en stemacteur Gerard Zuyderhoff. Gerard heeft in de afgelopen 35 jaar vele mensen geholpen met hun adem en met gezond bewegen. De Feldenkrais oefeningen zijn geweldig om je bewust te laten worden van hoe je bewegingen maakt en welke spieren je daarvoor inzet. Zo kun je de bewegingen veel meer ontspannen en efficiënt leren maken.  Dit is aangevuld door de oefeningen die in mijn ontwikkeling en workshops het meest waardevol zijn gebleken.
Deze cursus maakte ik voor blazers en zangers, maar na verzoek van mensen die geen muziek maakten en ook hun ademhaling en soms ook stemgebruik wilden verbeteren, besefte ik mij dat dit ook voor hen een heel geschikte cursus is. De oefeningen voor het spelen en zingen heb ik vervangen door eenvoudige stemoefeningen die iedereen kan toepassen.

Wat kun je verwachten?

De cursus is geheel online en te volgen via de online leeromgeving. Er zijn geen lessen die op bepaalde tijden live gevolgd hoeven worden, maar je kunt wel elke maand meedoen aan een webinar waarin je je vragen kunt stellen.

De cursus bestaat uit drie modules met in totaal 8 lessen:

  • Hoe ademen we (module 1): kennis van anatomie en leren ademen met de gehele romp

  • De werking van de ademsteun als je spreekt (module 2)

  • Adem en gezondheid (module 3): kennis van de invloed op emotioneel welbevinden en op fysieke processen met praktische oefeningen.

De modules starten met theorie en vervolgen met oefeningen. De oefeningen zijn deels op video/audio te volgen en deels uitgeschreven. Er zijn in totaal 10 video’s met uitleg en oefeningen (55′) en 5 audio-oefeningen.
Advies is om minimaal een week uit te trekken voor een les en na de cursus dagelijks oefeningen te herhalen. Er gaat niet veel tijd in zitten: ongeveer een half uur voor de theorie per les en gemiddeld een half uur voor het doen van de oefeningen. Vervolgens herhaal je de rest van de week dagelijks één of meerdere oefeningen. Dat kost je 5 tot 30 minuten.
De waarde van de cursus is niet een grote hoeveelheid video’s, maar een helder overzicht en stappenplan.
Het is geheel online dus je kunt het spreiden zoals je wilt. Je kunt dus ook elke dag 5 minuten besteden aan een oefening en een jaar over de cursus doen. Sowieso kun je na de cursus de oefeningen blijven doen, ze zullen je altijd weer verder helpen.
Elke maand heb je toegang tot een webinar om je vragen te stellen. je kunt hierbij leren van elkaar en motivatie opdoen om verder te oefenen.

 

Online is handig!

De online cursus maakt het mogelijk om op een relatief voordelige manier toch je al deze technieken eigen te maken. Uiteraard kun je dit aanvullen met één of meer individuele lessen.

Prijs

De cursus kost €110.

Daarbij geldt een geld terug garantie als je binnen een week besluit dat het toch niet iets voor jou is.

Klik hier voor korte rondleiding in de cursus in de online academie

Ja ik wil deze cursus graag aanschaffen!

Neem contact op voor meer informatie of voor een individuele sessie

Bravo, gefeliciteerd met dit mooie materiaal!!!!
Ik vind dat je fantastisch werk hebt gedaan en ik denk dat het een hele complete ademcursus is. Ik zie niet iets wat nog beter zou kunnen. Voor zangers zou de klankvorming de volgende stap zijn.

Manuela Ochakovsky sopraan en zangpedagoge

In mijn studietijd op het conservatorium had ik het geluk een Feldenkrais-therapeut te ontmoeten die mij hielp bij de bewustwording van houding en adem. Het heeft me veel gebracht voor mijn werk als dwarsfluitdocent aan een muziekschool en later als lichaamsgericht therapeut. De zorgvuldige manier waarop Floor Wittink haar cursus heeft opgebouwd is voor de deelnemer een mogelijkheid om een basisvertrouwen in zichzelf te ontwikkelen, dat altijd weer van pas komt.

Lida van Hellemondt

Floor Wittink is er in geslaagd om een complete onlinemethode over de ademhaling samen te stellen. De zorgvuldig samengestelde tekst is aangevuld met verhelderende instructiefilmpjes die het thuis praktisch oefenen mogelijk maakt.
Theorie en praktijk zijn in deze cursus dan ook op een plezierige wijze op elkaar afgestemd. Ik ben erg enthousiast over deze cursus!

Henk Menkveld, professioneel klarinettist en docent

Meer over Floor

Floor Wittink (1976) begon met het studeren van psychologie aan de VU maar besloot toen toch te switchen naar het conservatorium en behaalde in 2002 haar Masters diploma klassiek saxofoniste. Ze speelde (en speelt) in diverse muziekprojecten mee in kamermuziek, muziektheater en symfonie orkesten. Daarnaast gaf zij saxofoonlessen en workshops.
Met saxofoonkwartet maakte ze muziekvoorstellingen met een maatschappelijke of filosofische link. Ze startte daarnaast de Tune In workshops waarbij ze in conferenties of teamuitjes de deelnemers liet voelen hoe het is om samen te spelen zonder instrument. De opleiding Kunstenaar in de samenleving (KIS) bracht daar nog meer verdieping in.

Maar Floor besloot toch verder te gaan in de muziekeducatie en schreef een boekje over co creatief lesgeven (Hoe je als muzikant een bloeiende lespraktijk opbouwt) en voegde haar blogs samen tot het e-boek Spelen vanuit je hart met tips voor musici. Ook daarover gaf ze workshops; aan amateurmusici en aan muziekdocenten. Haar motivatie was dat muziekonderwijs te weinig aandacht besteedt aan waarom mensen eigenlijk muziek maken. Het ambacht van muziek maken is ontzettend belangrijk maar moet wel altijd en meteen vanaf het begin in dienst staan van het gevoel dat muziek maken geeft. En er moet ook aandacht zijn voor de mindset: zelfvertrouwen krijgen in jouw muzikaliteit en weten hoe je het oefenen  kunt aanpakken. Op die manier houden de hobby muzikanten het ook veel beter vol om te blijven oefenen.

Muzikant in hart en nieren, en ook weer terugkomend op het filosofische aspect besloot Floor in 2019 de populaire dierenverhalen van Toon Tellegen te combineren met bestaande klassieke muziek. Ze maakte er een eenheid van en vertolkte de muziek op saxofoon en haar ‘oude’ instrument de piano. De verhalen besloot ze zelf te gaan vertellen, al dan niet tegelijkertijd spelend. Met dit vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ treedt ze momenteel op.

Floor wittink

Over de ademhaling voor blazers, zelf immers een blazer, geeft Floor al geruime tijd workshops aan amateurmusici. Inmiddels heeft ze besloten naast haar optredens en workshops ademcoach te worden en deze opleiding rondde ze af in 2021. Ze maakte er een online cursus over die ook voor professionele musici bestemd is; inmiddels wetend hoe groot de invloed is van de ademhaling op de gezondheid.

Deze lastige tijd waarin Corona rondwaart en we extra moeten letten op onze fysieke en mentale gezondheid deed haar besluiten om ook voor niet-musici deze waardevolle informatie aan te bieden.

Floor geeft momenteel workshops aan musici over de ademhaling en over spelen vanuit je hart (hoe breng je je muzikale verhaal over). Dit doet zij voor orkesten en muziekscholen, of in individuele lessen.

Ze geeft inmiddels ook webinars voor niet-musici over de ademhaling en over het onderwerp ‘Hoe klink je als muziek’. Hierin geeft zij tips als podiumartiest en verteller over hoe je je kunt voorbereiden op een presentatie of belangrijk gesprek.