Mijn verhaal

Ik ben een pianospelende saxofoniste én verteller. In 2002 behaalde ik mijn Masters diploma klassiek saxofoon. Daarnaast ben ik ademcoach. Ik school mij al jaren bij op het gebied van adem en spelen. Sinds 2021 ben ik tevens gediplomeerd ademcoach.

Ik speelde in vele projecten, variërend van kamermuziek en symfonische muziek tot muziektheater. Zelf maken is ook een liefde; zo combineerde ik klassieke kamermuziek met theatraal of maatschappelijk thema. Momenteel speel ik het vertelconcert Misschien wisten zij alles, waarin ik de filosofische dierenverhalen van Toon Tellegen combineer ik met klassieke muziek op piano en saxofoon.

Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te coachen. Jarenlang was ik saxofoondocent en gaf ik diverse muziekworkshops. Nu coach ik musici op het gebied van de ademhaling. Daarnaast geef ik nog steeds workshops; aan muziekleerlingen, professionals of organisaties.

De kennis over ademhaling is zo belangrijk: inmiddels geef ik ook cursussen over de adem en gezondheid aan iedereen die zijn of haar ademhaling wil verbeteren.

Musicus en verteller

Musicus zal ik altijd in mijn hart blijven en sinds 2019 vertel ik ook verhalen. Bekijk hier mijn vertelconcert met verhalen van Toon Tellegen gecombineerd met klassieke muziek.

Workshops organisaties

Spreken

Met mijn workshop/webinar Zo klink je als muziek geef ik tools om gesprekken voor te bereiden, om te gaan met zenuwen en verbinding te maken staan hierin centraal.

Intunen

Daarnaast heb ik voor verschillende organisaties workshops gegeven waarin samen muziek wordt gemaakt zonder instrumenten. Het gaat daarbij niet om een stuk wat wordt ingestudeerd maar om muziek principes zoals intunen op elkaar, focus, leiden en volgen. En het is vooral een leuke ‘brein losmaker’.

Adem

Gezond ademen is hot; steeds meer komt de kennis hierover in het nieuws. Ademhalen is een duizend dingendoekje dat je kunt inzetten voor ontspanning, focus, slapen en weerbaarheid van je lichaam. Als musicus geef ik er nog veel meer betekenis aan: adem is de verbinding van onszelf met de wereld en de inspiratie is (letterlijk) onze adem.

Wil je als organisatie een inspirerende talk over de adem? Met meteen enige handvatten voor je dagelijkse leven? Neem contact met mij op voor overleg.

Ademcoaching

De adem is voor een blazer heel belangrijk en ik heb daar erg mee geworsteld. Maar hoe meer ik erover leerde, hoe meer gefascineerd ik raakte. Het werd een zoektocht waarbij ik mensen vond die me daar goed mee hebben geholpen. En ik ben er nog niet mee klaar: in 2021 deed ik een opleiding tot ademcoach en ik studeer verder op dit gebied. Al vele jaren geef ik workshops aan (amateur) blazers en ik breid dat nu uit met een online cursus en individueel aanbod. Mijn doel is om kennis en kunde door te geven over de werking van adem, ademsteun en de grote invloed van de adem op de gezondheid. Er is nog veel onbekend bij blazers en zangers, die de adem intensief gebruiken.

Ook niet musici kunnen bij mij terecht voor individuele sessie en/of online cursus om de adem weer op een gezonde manier te laten verlopen. Analyse van het huidige adempatroon, bewustworden van spanningen en handvatten om deze los te laten en als gewenst een verbonden ademsessie behoren tot de mogelijkheden.

Workshops spelen vanuit je hart

Juist met klassieke muziek die zo prachtig en verfijnd is, kun je een verhaal vertellen zonder woorden. Vanuit de klassieke traditie is er grote nadruk op de ambachtelijke kant het het musiceren, die natuurlijk ook belangrijk is. Maar hoe vind je in alle technische aanwijzingen nog jouw verhaal? Als workshopleider help ik amateurmusici hiermee.

Ook in boekvorm zijn tips te lezen; ik verzamelde ze in het e-boek Spelen vanuit je hart!

Muziekeducatie

Na jarenlang op diverse muziekscholen te hebben lesgegeven, richtte ik in 2015 de Saxschool Utrecht Leidsche Rijn op; een school met een team van gespecialiseerde saxofoondocenten waaruit de cursist kan kiezen. Er wordt samengewerkt in gezamenlijke projecten en leerlingconcerten.
In het lesgeven is passie nodig, zodat je het gevoel en plezier in musiceren goed kan overbrengen. Ik beschreef mijn visie en geef ondernemers tips in het boek Hoe je als muzikant een bloeiende lespraktijk opbouwt voor docenten instrumentaal onderwijs.
Ook heb ik twee online cursussen gemaakt voor amateursaxofonisten.
Ik geef regelmatig workshops aan conservatoriumstudenten over lesgeven en ondernemen.

Interview bij Cultuur in actie 2021:

Floor Wittink

Zullen we een kopje koffie drinken?

Heb je een idee, project of plan? Ik overleg graag over de mogelijkheden!