Skip to main content

Zomerweek voor blazers en zangers

24 tot en met 28 juni in Akoesticum Ede

Neem een zomerse duik in de muziek!

In deze midweek kun je met de professionele coaching van Manuela Ochakovski; sopraan en zangcoach en Floor Wittink; klassiek saxofoniste en ademcoach, een stap verder komen in jouw muzikale ontwikkeling!

Je leert (samen)spelen/zingen met meer vrijheid en expressie. Jouw eigen geluid en ontwikkeling staan daarbij voorop. Ook is een pianist aanwezig voor begeleiding en samenspellessen. Muziek delen is het mooiste wat er is; je krijgt lessen in het voor publiek spelen en het overbrengen van je muziek.

Manuela coacht naast zangers ook blazers op het gebied van klankvorming en ademhaling. Zij kan je leren zingen met je instrument.
Meer dan 20 jaar vertolkte ze hoofdrollen in diverse opera's in gerenommeerde operahuizen. Door deze ervaring kan Manuela enorm veel vertellen over inleving in muziek en podiumpresentatie.

Floor heeft als ademcoach en docent een geheel eigen methodiek op gebied van adem en het spelen vanuit je hart ontwikkeld. Ze schreef boeken over lesgeven (Hoe je als muzikant een bloeiende lespraktijk opbouwt) en muziek maken (Spelen vanuit je hart) en maakte online cursussen over saxofoonspelen en over de ademhaling.

akoesticum-ede
workshop met manuela 27-8-23

VOOR WIE
Deze midweek is voor de solo blazer of zanger of voor duo/trio/kwartet die graag een volgende stap wil maken in het uitvoeren van (kamer)muziek.
Het niveau is gevorderd dat wil zeggen dat je meerdere jaren les hebt gehad en tevens ervaring hebt met samenspelen. (Bij twijfel neem contact op met ons!)
Speel deze week solo, met onze pianist of met jouw eigen duo/trio/kwartet!

INHOUD
Onderwerpen die aan bod komen zijn: Hoe kun je vrijer spelen? Hoe breng je je muziek over en maak je verbinding met je publiek? Hoe breng je techniek en muziek bij elkaar? Hoe kun je (nog meer) plezier krijgen in het spelen voor anderen? En hoe kun je nog beter en prettiger samenspelen?

VORM
De groepsgrootte is 14-16 personen en de lessen zijn zowel individueel als in groepsverband.
Je krijgt verschillende workshops over ademhaling, interpretatie en presentatie. Daarnaast krijg je individuele lessen en, als gewenst, een les met een professionele pianist.
Elke ochtend en avond zijn er gezamenlijke workshops of 'jams'.
Heb je even vrij, dan kun je kijken naar de lessen of zelf oefenen. En de groene omgeving is heel geschikt om even lekker te wandelen of fietsen.

WAAR
De midweek vindt plaats in het Akoesticum: nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater in Ede. Te vinden aan de rand van het prachtige natuurgebied de Veluwe in de voormalige Frisokazerne naast station Ede-Wageningen.

INVESTERING
De kosten voor deze midweek bedragen €995 (op basis v.e. 2-pers.kamer, opgave vóór 1 mrt) of €1145 (op basis v.e. 1-pers.kamer, opgave voor 1 mrt).
Dit is inclusief:
- 4 overnachtingen
- Alle maaltijden incl. 1 consumptie bij de avondmaaltijd
- Alle koffie/thee/water
- Alle workshops en lessen

Bij opgave na 1 maart betaal je respectievelijk €1045 en €1195.

En/of stuur een mailtje naar floor@floorwittink.nl.
We zijn benieuwd;

  • of je alleen wilt komen of met een ensemble (tm 4 personen)
  • of je graag begeleiding wilt van een pianist
  • welke muziek je zou willen spelen
  • en natuurlijk welk instrument je speelt en of je zingt
Manuela Ochakovsni
Floor Wittink

Over de docenten

MANUELA OCHAKOVSKI

Manuela Ochakovski woont en werkt sinds 2002 in Nederland. Haar zangcarrière omspant ruim 20 jaar. Zij zong als solist grote rollen in gerenommeerde operahuizen en concertzalen, met name in Duitsland. Naast haar optredens heeft zij altijd les gegeven. Na het bouwen van haar zangstudio richt Manuela Ochakovski zich volledig op het geven van zanglessen aan professionals en amateurs en aan het coachen van professionele zangers.
Manuela is van oorsprong Roemeense. Zij studeerde cum laude af aan de muziekacademie in Iași (Roemenië). Aansluitend op haar studie was zij van 1986 tot 1991 als operazangeres verbonden aan de staatsopera van Timisoara (Roemenië) waar ze onder andere de 'Königin der Nacht', 'Gilda', 'Olympia' en 'Rosina' zong. Gedurende deze periode werd zij veelvuldig uitgenodigd door de belangrijkste Roemeense symfonieorkesten voor galaconcerten en tv-optredens. Van 1993-2000 was zij verbonden aan het Oldenburgischen Staatstheater waar zij een omvangrijk repertoire opbouwde. .
Zij behaalde een groot succes in de wereldpremière ‘An den schönen blauen Donau’ van Franz Hummel in Dortmund.  Daarnaast voerden vele concert tournees haar naar Italië, de VS, Canada, Oostenrijk, België, Luxemburg en Nederland.
Naast haar ruim 20-jarige carrière als uitvoerend musicus is Manuela Ochakovski al vanaf 1986 actief als zangpedagoge. Met haar zangstudio ‘il Portamento’ heeft zij inmiddels een internationale reputatie. Behalve uit Nederland hebben ook zangers uit België, Frankrijk, Engeland, Zwitserland en Canada hun weg naar haar studio gevonden. Een aantal van hen is inmiddels werkzaam als solist op (inter)nationale podia. Daarnaast haalt Manuela minstens zoveel voldoening uit het lesgeven aan haar vaste leerlingen die als amateur het zingen als hobby hebben.
Behalve aan zangers geeft zij ook les aan blazers uit binnen- en buitenland.

www.manuelaochakovski.com

FLOOR WITTINK

Floor Wittink is (klassiek) saxofoniste en ademcoach. Ze behaalde haar Mastersdiploma saxofoon in 2002 en speelde in vele projecten; van kamermuziek tot symfonieorkesten tot muziektheater. Momenteel combineert ze saxofoonspelen, pianospelen en vertellen in haar eigen soloproject Misschien wisten zij alles. Sinds 25 jaar geeft Floor naast optreden saxofoonles en workshops aan amateurmusici.
Hoe geef je les en hoe breng je het plezier van het musiceren over? Dat is iets waar ze vanaf conservatoriumtijd over na begon te denken. Ze schreef er een boek over; Hoe je als muzikant een bloeiende lespraktijk opbouwt voor docenten instrumentaal onderwijs werd in 2017 uitgebracht door Het Schrijversportaal. Hierin belicht Floor hoe plezier, creativiteit en persoonlijk lesgeven samengaan met de technische en cognitieve aspecten van het leren bespelen van een instrument. Ze bracht haar visie verder in praktijk door het maken van de online cursussen Learn to Play Sax en Jouw Ultieme Sound voor saxofonisten. Over het overbrengen van het muzikale verhaal schreef ze het e-boek Spelen vanuit je hart met praktische tips voor musici.
De ademhaling is al vele jaren een fascinatie en hierover geeft Floor al vele jaren regelmatig workshops aan blazers. Inmiddels is zij gecertificeerd ademcoach en geeft ze ook lessen aan niet- musici in het ontwikkelen van een gezond adempatroon. Ze maakte de online cursus Moeiteloos ademen voor musici/in de praktijk die in 2022 verscheen.
In 2015 richtte Floor de Saxschool op in Utrecht Leidsche Rijn. Bij deze school werken vier saxdocenten met ieder hun eigen specialisme.

www.floorwittink.nl

Ervaringen

Bij Manuela heb ik geleerd met de juiste techniek, ademhaling en houding zonder kracht op een ontspannen manier te zingen. Zij weet exact waar mijn belemmeringen zitten en weet daardoor mij op een hele professionele en prettige manier naar een hoger niveau te tillen. Ik zing nu veel makkelijker, en dit heeft ook een hele positieve uitwerking op mijn manier van spreken in het dagelijks leven, ik spreek nu ook veel vloeiender en rustiger!

Fien Kuijvenhoven

Net de Workshop "Ademhalen" Bij Floor gevolgd; ik ben er erg tevreden over. Ze begint aan de basis en gaat met zowel theorie als ook veel oefeningen met je aan de slag. Alles op een rustige en zeker ook vrolijke manier. Door de zeer professionele manier van trainen van Floor raakte iedereen betrokken en hebben we allemaal veel bijgeleerd. De workshop helpt je om bewust te worden van je ademhaling tijdens het spelen en geeft je veel handvatten om dit verder te ontwikkelen. Ik kan deze workshop aan alle blaasmuzikanten aanbevelen. Floor: "Bedankt"

Henk Eshuis