Skip to main content

Ademcoaching of ademtherapie wordt steeds bekender en naar mijn mening terecht: de ademhaling kun je bewust beïnvloeden en zo kun je autonome processen als je hartslag en spijsvertering beïnvloeden. Waarom zou je deze eigenlijk willen beïnvloeden? Uiteraard vooral als je er last van hebt: als je merkt dat je niet lekker functioneert, dat je niet goed tot rust kunt komen, een opgeblazen buik hebt, je niet goed kunt concentreren etc. De lijst is lang.

Als je op gegeven moment weet dat je niet een ziekte onder de leden hebt maar dat stress de boosdoener is, ga je zoeken hoe je weer tot rust kunt komen. De ademhaling is daarbij essentieel. En anders dan een pil leert het je ook om te voelen en om de regie over jezelf terug te pakken.
Maar dat is nog niet altijd evident bij elke willekeurige oefening. Hoe goed deze ook wordt aangeprezen als ‘al duizenden jaren oud en /of met wetenschappelijk bewezen werking’.

Het effect van ademoefeningen is niet alleen fysiologisch, maar ook cognitief en emotioneel (stemming). En zelfwaarneming speelt ook een rol * Het kan daarom zijn dat een instructie verwarring en/of spanning oplevert in plaats van dat het kalmeert. Dat is ook aangetoond in diverse onderzoeken die bijvoorbeeld in onderstaand boek worden genoemd.
* Whole-body breathing of/ ademen met het hele lichaam, een systeemperspectief op ademre-educatie – dr J.J. van Dixhoorn.

Juist dan kan een therapeut helpen, zoals een ademcoach of een adem- en ontspanningstherapeut (AOT) die bij de eerder genoemde schrijver dr van Dixhoorn daarin gedurende drie jaar is opgeleid en is voorzien van diverse instructie mogelijkheden. Hij/zij kan samen met jou ervaren welke instructies of oefeningen jou helpen en welke niet. Een goede behandeling is dus altijd persoonlijk!

Misschien is het voor jou beter om een oefening te doen die indirect je ademhaling vrijer laat stromen of vertraagt. zodat je niet je adem hoeft te tellen of op zoek hoeft te gaan naar een ‘juiste’ adembeweging.
In een les of sessie kun je dan tap voor stap kun je gaan voelen wat er gebeurt en hopelijk leidt dat bewustzijn jou naar een rustige en vrij stromende ademhaling. En omdat je dan weet hoe deze uit te nodigen, kun je het oproepen als je merkt dat je weer in de stressademhaling bent beland.

Uitproberen is daarbij dus heel belangrijk: of je nu tussendoor weleens een oefeningetje wil proberen of dat je serieuze klachten ervaart. Als het voor jou niet goed voelt, stop ermee en probeer iets anders. Dat is helemaal niet ongewoon en zegt niets over jouw vermogen om goed te leren ademen.

Floor Wittink

Leave a Reply