Skip to main content

De Energy Control Method

Ben je snel vermoeid? Of overwerkt of zelfs burn out geweest? Of ken je iemand die chronisch vermoeid is? Lees dan even verder want de kennis over de ademhaling wordt niet altijd meegenomen in het herstelplan. Dit terwijl het een belangrijk onderdeel is;  als de adem in een zogeheten actief patroon blijft hangen, krijgt je lichaam geen kans om tot rust te komen. En dat is een reden waarom je jezelf uitput.

Een pionier op dit gebied is Stans van der Poel. Zij legde als longfunctie laborant het verband tussen vermoeidheidsklachten en een ontregelde ademhaling. Ze ontwikkelde apparatuur om dit verband goed in kaart te brengen. Zo kon de hartslag, ademfrequentie, ademteugen, de HRV (Heart Rate Variability) en de zuurstof saturatie worden geduid. En zo kon in het kader van meten=weten ook de effectiviteit van het behandelplan worden gecheckt.

Dit behandelplan kreeg de naam Energy Control Method. Daarmee zijn in de afgelopen jaren vele mensen geholpen. Ook mensen die weinig tot niets meer konden en 20 uur per dag in bed bleven liggen. Met hulp van Stans haar methode liepen verschillende cliënten uiteindelijk een halve marathon!

Een jaar of vijf geleden las ik haar boek Chronische vermoeidheid nooit meer! (geschreven samen met Iris van der Zanden). Het gaf een duidelijk inzicht wat ik graag met je wil delen:

 

Motortje eenmaal op gang, motortje wil niet meer stoppen

Je lichaam kan in de actie stand staan of in de rust stand, onder invloed van ons autonome zenuwstelsel. Nu is het vrij logisch om te denken dat als je op de bank zit je vanzelf in de ruststand terecht komt. En dat je daarvan, dus, uitrust. Zelf nam ik dat tenminste altijd aan.

Wat Stans vd Poel aantoonde was dat stilzitten niet altijd uitrusten is voor het lichaam. Sommige mensen zitten op de bank en hebben een hartslag en ademhaling die past bij het lopen van een halve marathon (!)
Het lichaam is dan aan het werk en heeft derhalve geen tijd om veel aandacht te besteden aan de spijsvertering. Er wordt onvoldoende nieuwe energie uit je voedsel gehaald. Er is alleen (of teveel) sprake van suikerverbranding en niet van de meer economische vetverbranding. En zo zijn er nog meer effecten op het lichaam zoals het beperkte herstel van spieren, organen et cetera. Ook ‘s nachts kan dit het geval zijn.

Dit is de reden dat je niet uitrust en dus niet kunt bijtanken. Langzaamaan put je jezelf uit.

Als je dit weet, kun je je voorstellen dat het belangrijk is om te checken of de rusttoestand wel goed bereikt kan worden door jou. Het kan zijn dat je door langdurige stress niet meer terug kunt komen in de ‘rustige ademhaling-lekker even verteren-chill stand.
Of zoals Stans zelf zegt: ‘Motortje eenmaal op gang, motortje wil niet meer stoppen’.

Pas als je goed kunt uitrusten kun je ook effectief trainen. Zo kom je dan weer in conditie.
Hoe kom je in de ruststand? Hoe trap je dat rempedaal eens lekker in?

De ademhaling is de sleutel om deze écht te bereiken. Stans geeft de oefening om 6 minuten lang na de uitademing steeds even te wachten voor je weer inademt. Simpel maar doeltreffend.

Zelf hanteer ik als coach:

  • langzaam

  • licht

  • regelmatig

  • door de neus

  • met optimaal gebruik van middenrif (dus niet met je schouders omhoog)

Dit is waar ik mensen mee help als ademcoach. En dat is een hele mooie combinatie samen met training onder leiding van een fysiotherapeut voor mensen die hun belastbaarheid willen verhogen. Stans van der Poel vult daarop aan: verricht eerst een meting zodat je weet wat bij iemand past qua ademhaling en training om de conditie weer te verbeteren. Je kunt hiervoor een van de Energy Control therapeuten opzoeken die met behulp van de genoemde meetapparatuur dit goed in kaart kunnen brengen.

Daar wil ik zelf ook meer over weten en daarom interview ik morgen Stans van der Poel in mijn podcast Adem voor blazers, zangers en sprekers. Nu komt Stans uit de sportwereld en niet uit de muziekwereld, maar er is vast van alles toepasbaar dacht ik. Dus luister vooral als je meer wilt weten van dit onderwerp.

Ik ben blij dat zij te gast wil zijn; binnenkort komt de aflevering online dus stay tuned, of check op Buzzsprout of Spotify of Apple podcasts.

Leave a Reply