Skip to main content

De ademhaling is bijzonder omdat we zowel bewust als onbewust ademen. Vergelijk dat eens met je bloeddruk of spijsvertering: dat gaat alleen onbewust.
Hoe we ademen heeft echter invloed op diezelfde onbewuste processen. Je kunt dus niet besluiten om je bloeddruk te verlagen, maar door trager te ademen kun je dit toch voor elkaar krijgen.

Dit is een van de redenen waarom de ademcoachpraktijken tegenwoordig als paddestoelen uit de grond schieten, want dit is erg handig om te weten.

Hoe we ademen beïnvloedt dus onze gesteldheid, maar het werkt ook andersom; hoe je je voelt bepaalt hoe je ademt. stel je maar eens voor dat je schrikt, wat gebeurt er met je adem? En als je denkt aan fijne herinnering?

Angst

Wat voor adem hoort nu er bij angst? Er zijn drie belangrijke eigenschappen te noemen:

  • Hoog: je beweegt je borstkas en schouders omhoog

  • Snel: je ademt snel

  • Mond: je ademt door je mond

Dit is functioneel als je moet vluchten. Maar niet als je in een trein zit en je last hebt van nare gedachten. Als je weer rustig wilt worden is de meest directe manier om je ademhaling aan te passen:

Middenrif: gebruik je middenrif en voel je buik, rug en flanken meedoen
Traag: vertraag je adem steeds een beetje meer, vooral de uitademing
Neus: adem door je neus

Als je dit toepast, zul je na korte tijd merken dat je rustiger bent geworden. Je geeft nu een signaal af aan je lichaam dat alles oké is.


Chronische stress

Het kan zijn dat je door chronische stress de gehele dag door ademt alsof je angstig bent. Dan kun je jezelf leren om weer rustig te worden door op deze drie pijlers te letten. Bijvoorbeeld 5 minuten lang, of meerdere keren per dag een paar minuten. Langer mag natuurlijk altijd!


Paniekaanval

Mocht je, of iemand anders, in paniek zijn, dan kun je helpen door mee te ademen, dan langzamerhand te vertragen en diegene daarin mee te nemen. Het helpt daarbij om uit te ademen door je mond op een ‘ffffff’. Ook kun je je adem even vasthouden na de inademing en dan uitademen op een ‘fffff’. Dit vasthouden is ook een manier om te vertragen en daarbij geef je een signaal aan je lichaam dat het gevaar geweken is.
Het kan dan nog wel lastig zijn om de adem omlaag te krijgen. Dat is althans mij ervaring bij zenuwen voor een concert. Dat gaat beter als je weer rustiger bent geworden.


Leer ademen met je middenrif

Hoe adem je nu met je middenrif? Deze oefening kan daarbij helpen.

Uiteraard leg ik dit uitgebreid uit in de online cursus (de gewone versie of die voor blazer&zangers) of in workshops en individuele lessen.


Op Adem Komen

Mocht je wat begeleiding willen, probeer dan eens gratis de eerste les uit Op Adem Komen – meditatieve ademoefeningen. Dit zijn eenvoudige korte ingesproken oefeningen al dan niet begeleid met muziek. Je kunt ze gebruiken om je dag mee te beginnen of mee af te sluiten, om in balans te komen, ruimte te creëren in je lichaam of als voorbereiding voor je optreden of presentatie.  Meer informatie of download gratis de Ochtend – Op Adem Komen.

 

Leave a Reply